Frissítés 2021. december 9-én: A Nemzetközi Vizsgabizottság által minősített Laktációs Szaktanácsadó munkakör legfrissebb részletes tartalmi leírása már elérhető

(Updated International Board Certified Lactation Consultant Detailed Content Outline Now Available — Hungarian)

A minősítést végző szervezetek a legjobb gyakorlat eljárásainak megfelelően időről időre munkakörelemzést végeznek, amelyet munkaelemzésnek vagy szerepmeghatározó vizsgálatnak is neveznek.  A munkakörelemzés képezi a minősítővizsga alapját. A munkakörelemzést egy pszichometriai tanácsadó vezetésével tárgyi szakértők végzik, munkájukat pedig a minősítéssel rendelkező populáció széles körű hozzájárulása segíti, egy részletes felmérés, az úgynevezett munkakörelemzési felmérés kitöltésével. A Nemzetközi Vizsgabizottság által minősített Laktációs Szaktanácsadó (International Board Certified Lactation Consultant®, IBCLC®) valóban globális hatókörű képesítését eddig 33 000 szakember szerezte meg, akik 125 országból különféle háttérrel, anyanyelvvel és kultúrával érkeznek a vizsgára.

2018. júliusában az IBLCE nemzetközi munkakörelemzést végző munkacsoportot hozott létre a PhD, MSPH végzettséggel rendelkező Christina Porucznik, epidemiológus és tapasztalt szoptatásügyi kutató vezetésével.

2018. augusztusában az IBLCE nyilvános felhívást tett közzé, amelyben tagokat keresett a munkacsoportba, majd úgy alakították ki a csoport összetételét, hogy az tükrözze az IBCLC-minősítéssel rendelkezők populációját. Az elnök, a pszichometriai tanácsadó és tizenkét tag, akik a világ különböző pontjain az IBCLC-közösség sokszínűségét képviselik, első megbeszélésüket 2019. márciusában tartották.

A munkacsoport elvégezte a munkakörelemzés hosszas folyamatának első lépéseit, amelyeket az alább hivatkozott Felsővezetői összegfoglaló részletesen bemutat, a munkakörelemzési felmérést pedig kiküldték az IBCLC minden nyelvén, és megosztották az IBLCE közösségi médiafelületein is. A felmérés eredményeként több mint 4000 válasz érkezett, 54% az amerikai kontinensről és Izraelből (AMS), 27% Európából, a Közel-Keletről és Észak-Afrikából (EUME), 19% pedig Ázsia, a Csendes-óceán és Afrika (APA) területéről. A felmérésre 17 nyelven kaptak válaszokat.

A COVID-19 világjárványhoz, és a világ bizonyos részein elindult, a gendersemleges nyelv használatát érintő vitához kapcsolódóan a munkakörelemzést kiegészítették opcionálisan kitölthető kérdésekkel, és ezekre a témákra vonatkozóan is adatokat gyűjtöttek. A tárgyi szakértők körültekintően kiértékelték ezeket az adatokat, illetve, mivel az IBCLC valóban globális hatókörű minősítés, a nemzetközi szinten alkalmazott szóhasználatot is áttekintették. Ilyen volt pl. a Global Breastfeeding Collective (Szoptatási világszervezet) szóhasználata.

A pszichometriai szakemberek csoportjának vezetésével és a tárgyi szakértők közreműködésével ez a folyamat, amelyhez adatokat több mint 4000 válaszadó biztosított, azt eredményezte, hogy elkészült egy részletes tartalmi leírás, amely 2023-tól kezdve fogja jelenteni az IBCLC vizsgák alapját.

Tekintse meg a 2023-tól érvényes részletes tartalmi leírást. A hivatkozásra kattintva az eredményekről és a folyamatról is további információkat olvashat.

← Vissza a COVID-19 erőforrásoldalra