Ažuriranje od 9. prosinca 2021.: Ažurirani detaljan pregled sadržaja međunarodno certificirane savjetnice za dojenje Dostupan je sada

(Update as of December 9, 2021: Updated International Board Certified Lactation Consultant Detailed Content Outline Now Available — Croatian)

Kao najbolja praksa, organizacije za certifikaciju povremeno provode analizu prakse, koja se naziva i analizom posla ili studijom razgraničenja uloga.  Analiza prakse služi kao temelj za certifikacijski ispit. Analizu prakse provode stručnjaci za predmetna pitanja u konzultaciji s psihometričarem i na temelju opsežnih informacija dobivenih iz populacije certificiranih osoba putem detaljne ankete ili ankete o analizi prakse. Globalnu vjerodajnicu međunarodno certificirane savjetnice za dojenje (engl. International Board Certified Lactation Consultant® ili IBCLC®) trenutno ima više od 33.000 stručnjaka u 125 zemalja iz različitih sredina, jezika i kultura.

U srpnju 2018. IBLCE uspostavio je međunarodnu radnu skupinu za analizu prakse, pod vodstvom dr. sc. Christine Porucznik, dr. med., epidemiologinje i iskusne istraživačice u području laktacije.

U kolovozu 2018. IBLCE objavio je javni poziv za zapošljavanje članova radne skupine, a članovi radne skupine odabrani su tako da odražavaju populaciju IBCLC certificiranih osoba. Predsjednik, psihometričar i dvanaest osoba iz cijelog svijeta koji predstavljaju raznolikost IBCLC zajednice održali su svoj prvi sastanak u ožujku 2019.

Radna je skupina obavila naporan postupak detaljno opisan u Izvršnom sažetku analize prakse, na poveznici u nastavku, a anketa o analizi prakse objavljena je na svim trenutnim jezicima IBCLC-a i podijeljena putem društvenih mreža IBLCE-a. Anketa je rezultirala s više od 4000 odgovora od kojih je 54 % iz regije Amerika i Izraela (AMS), 27 % iz Europe, Bliskog istoka i Sjeverne Afrike (EUME) i 19 % iz regije Azije-Pacifika i Afrike (APA). Podaci su dobiveni kao odgovor na ankete na 17 jezika.

Zbog početka globalne pandemije COVID-a 19 i rasprava u nekim dijelovima svijeta u vezi s korištenjem rodno definiranog jezika, posebna dodatna pitanja o ovim temama uključena su u anketi o analizi prakse i prikupljenim podacima. Stručnjaci za predmetna pitanja pažljivo su pregledali te podatke i također su razmotrili upotrebu jezika na međunarodnoj razini s obzirom na stvarnu globalnu prisutnost IBCLC-a. Pogledajte primjerice zajednicu Global Breastfeeding Collective.

Informirani na temelju podataka od preko 4000 ispitanika u anketama, te uz konzultacije sa stručnim psihometrijskim timom i uz doprinos stručnjaka za predmetna pitanja, taj je postupak rezultirao Detaljnim pregledom sadržaja koji će stupiti na snagu za uprave IBCLC ispita 2023. i nakon toga.

Pristupite Detaljnom pregledu sadržaja za 2023. i nakon toga. Možete pročitati više informacija o nalazima i postupku.

← Povratak na stranicu resursa COVID-19