Posodobitev od 9. decembra 2021: Posodobljen podroben seznam vsebin za mednarodno certificirane svetovalce za laktacijo Zdaj na voljo

(Update as of December 9, 2021: Updated International Board Certified Lactation Consultant Detailed Content Outline Now Available — Slovenian)

Certifikacijske organizacije v okviru dobre prakse redno izvajajo analizo prakse, imenovano tudi analiza dela ali študija opredeljenih vlog.  Analiza prakse je osnova za certifikacijski izpit. Analizo prakse izvajajo strokovnjaki v sodelovanju s psihometričnim svetovalcem in na podlagi obsežnih informacij, pridobljenih od imetnikov certifikatov v okviru podrobne ankete ali ankete za analizo prakse. Mednarodno certificirani svetovalec za laktacijo® ali IBCLC®, resnično globalni certifikat, si trenutno lasti več kot 33.000 strokovnjakov v 125 državah iz različnih okolij, jezikovnih skupin in kultur.

Organizacija IBLCE je julija 2018 ustanovila mednarodno delovno skupino za analizo prakse pod vodstvom Christine Porucznik, Ph.D., MSPH, epidemiologinje in izkušene raziskovalke s področja laktacije.

Organizacija IBLCE je avgusta 2018 objavila javni poziv za izbiranje članov za delovno skupino in izbrani so bili člani delovne skupine, ki odražajo populacijo imetnikov certifikata IBCLC. Predsednica, psihometrični svetovalec in dvanajst mednarodnih posameznikov, ki predstavljajo raznolikost skupnosti IBCLC, so se prvič srečali marca 2019.

Delovna skupina je opravila naporen postopek, ki je podrobno opisan v povzetku analize prakse, povezava do katerega je na voljo v nadaljevanju, in v vseh trenutnih jezikih IBCLC izdala anketo za analizo prakse ter jo objavila na družbenih medijih IBLCE. Prejetih je bilo več kot 4000 odzivov, od tega 54 % iz Severne, Srednje in Južne Amerike ter Izraela, 27 % iz Evrope, Bližnjega vzhoda in Severne Afrike ter 19 % iz Azije-Pacifika in Afrike. Rezultati ankete so bili prejeti v 17 jezikih.

Zaradi začetka globalne pandemije COVID-19 in razprav v nekaterih delih sveta v zvezi z uporabo spolno opredeljenega jezika so bila v anketo za analizo prakse in zbrane podatke vključena posebna neobvezna vprašanja o teh temah. Strokovnjaki so natančno pregledali te podatke in upoštevali tudi mednarodno uporabo jezika, saj je organizacija IBCLC zares globalno prisotna. Glejte na primer globalno skupnost za laktacijo.

Na podlagi podatkov, prejetih od več kot 4000 anketirancev, in ob posvetovanju s strokovno psihometrično ekipo ter upoštevanju mnenj strokovnjakov je bil oblikovan podroben seznam vsebin, ki bo za izpite IBCLC začel veljati od leta 2023 in pozneje.

Oglejte si podroben seznam vsebin za 2023 in pozneje. Preberete lahko tudi več o ugotovitvah in postopkih.

← Nazaj na COVID-19 Stran z viri