IBLCE-ova često postavljana pitanja u vezi s bolešću COVID-19 (FAQs – Croatian)

IBLCE COVID-19 FAQs (Croatian)

 1. Zašto IBLCE ne distribuira IBCLC certifikate 2020. poštom?
 2. Koji će se načini testiranja provoditi za ispit iz ožujka/travnja kojemu je promijenjen termin i za ispit u rujnu 2020.?
 3. Koje mi se financijske mogućnosti nude ako moram odustati od termina ispita ili ga otkazati?
 4. Kada ću moći zakazati pregled?
 5. Što će se dogoditi ako ja ili član moje obitelji obolimo od bolesti COVID-19 netom prije ispita pa zato ne mogu pristupiti ispitu?
 6. Radim na tome da ostvarim sate kliničke prakse za ispunjavanje uvjeta za dobivanje certifikata IBCLC-a. Mogu li to trenutačno obaviti na daljinu?
 7. Hoće li IBLCE produljiti rok za recertifikaciju CERP bodovima?
 8. Imam neka klinička pitanja u pogledu bolesti COVID-19.  Možete li mi odgovoriti na njih?
 9.  Ove se godine moram recertificirati polaganjem ispita; mogu li se recertificirati CERP bodovima?
 10. Što je IBLCE učinio s obzirom na bolest COVID-19 u smislu rješavanja potreba IBCLC-ova, kandidata i javnosti?

Često postavljana pitanja za ispitni centar

 1. Kako da zakažem termin ispita u ispitnom centru?
 2. Mogu li nazvati Prometric da zakažem termin u ispitnom centru?
 3. Imam poteškoća sa zakazivanjem termina u ispitnom centru jer izgleda da na mom području nema dostupnih termina. Što mi je činiti?
 4. Koje se mjere povezane s bolesti COVID-19 provode u ispitnim centrima / što trebam znati kad odem u ispitni centar?
 5. Mogu li ispitu pristupiti s pomoću usluge Live Remote Proctoring umjesto da idem u ispitni centar?
 6. Odobrena mi je pauza za dojenje / hranjenje djeteta na prsima tijekom ispita. Je li to i dalje opcija u ispitnom centru?
 7. Što će se dogoditi ako zakažem ispit u ispitnom centru i on se zatvori zbog bolesti COVID-19? Hoću li morati platiti naknadu za zakazivanje novog termina?

1. Zašto IBLCE ne distribuira IBCLC certifikate 2020. poštom?  

Utjecaj COVID-19 iziskivao je promjene tipičnog postupka širenja IBCLC certifikata za IBLCE. Nakon procjene mogućnosti za potrebne procese osiguranja kvalitete i širenja, IBLCE je utvrdio da logistika pružanja papirnatih potvrda, uključujući osobne iskaznice i pakete rezultata pregleda, nije u skladu sa smjernicama Svjetske zdravstvene organizacije za zaštitu članova IBLCE tima i povezanih prodavača od COVID-19.

Razumijemo da su mnogi od vas važni za certifikate, a IBLCE radi na pružanju novog rješenja koje udovoljava potrebama IBCLC-a i koje osoblje i dobavljači IBLCE mogu pružiti u skladu s trenutnim zdravstvenim smjernicama.

IBLCE trenutno procjenjuje opcije digitalnih certifikata koje će biti dostupne 2021. Radujemo se što ćemo ove godine predstaviti ovu novu i prikladnu opciju certifikata. Više informacija bit će objavljeno na Resursnom centru IBLCE COVID-19 i e-poštom poslano kandidatima za 2020. godine kada postanu dostupne.

Za one koji su postali certificirani ili ponovno certificirani 2020. godine, postoje i druge mogućnosti da sada potvrdite svoj status certifikata, uključujući:

 • Prijavite se na svoj mrežni račun i pogledajte svoj status u odjeljku “Moje vjerodajnice”. Upute za pristup računu možete pronaći ovdje.
 • Slanje obrasca za potvrdu ovjere kako bismo mogli pružiti vaš status ovjere onome koga odobrite.

Uz to, pretpostavljamo da će se javni registar ažurirati do 31. siječnja 2021. godine.

2. U kojim će se modalitetima ispitivanja provoditi ispiti za travanj / svibanj i rujan 2021?  

I ispiti za travanj / svibanj i rujan 2021. provodit će se u ispitnim centrima širom svijeta. Za one koji polažu ispit iz engleskog jezika, daljinsko projiciranje uživo (LRP) također može biti opcija. Trenutno IBLCE-ov dobavljač testiranja nudi LRP samo na engleskom jeziku. Daljinsko praćenje uživo zahtijevat će od kandidata da ispunjava tehničke i ekološke kriterije za testiranje u svom domu.   

Molimo pregledajte ovu grafiku sa svojim opcijama.

IBLCE je odobrio upotrebu LRP-a za uprave za ispitivanje IBCLC-a do 2021. godine u svjetlu stalne globalne pandemije. Svaka uporaba LRP-a za IBCLC preglede u 2022. godini i dalje bit će predmet daljnjeg pregleda.

3. Koje mi se financijske mogućnosti nude ako moram odustati od termina ispita ili ga otkazati?  

IBLCE ima nekoliko mogućnosti na raspolaganju u vezi s odustajanjem od termina ispita ili s njegovim otkazivanjem. Pogledajte ovaj grafički prikaz s vašim mogućnostima i javite se uredu IBLCE-a nadležnom za vašu regiju ako imate pitanja.  

Financijske mogućnosti za ispitne kandidate za ožujak/travanj i rujan 2021. u pogledu odustajanja od termina ispita ili njegovog otkazivanja   

KojiŠtoKada
SVI odobreni kandidati (travanj / svibanj i rujan)​  Djelomični povrat (50% plaćenih naknada)Kandidati za travanj / svibanj: Podnesite zahtjev IBLCE-u do 19. travnja 2021.​

Kandidati za rujan: Podnesite zahtjev IBLCE-u do 1. rujna 2021.
INICIJALNO Odobreni kandidati (travanj / svibanj i rujan)

To se odnosi i na one koji su odgođeni za ispitivanja 2020. godine.
Odgodite naknade za jedan od sljedeća dva pregleda*

*Kandidati se moraju prijaviti i ispuniti uvjete za ovjeru u godini u kojoj polažu ispit.
Podnesite zahtjev s dokumentiranim izvanrednim okolnostima *prije datuma pregleda ili u roku od 30 dana nakon ispitnog roka.
OVJERA PREGLEDOM Odobreni kandidati (travanj / svibanj i rujan)

To se također odnosi na one IBCLC-ove koji su odgođeni za ispitivanja 2020. godine.
Odgodite naknade za jedan od sljedeća dva ispita * i dobit ćete jednogodišnje produljenje certifikata do 31. prosinca 2022.

*Kandidati se moraju prijaviti i ispuniti uvjete za ponovnu potvrdu u godini u kojoj polažu ispit.
Podnesite zahtjev s dokumentiranim izvanrednim okolnostima * i 15 L-CERP-a prije datuma pregleda ili u roku od 30 dana nakon ispitnog roka.
SVI odobreni kandidati (travanj / svibanj i rujan)

To se odnosi i na one koji su odgođeni za ispitivanja 2020. godine.
Puni povratKandidati za travanj / svibanj: Podnesite zahtjev IBLCE-u do 19. travnja 2021. godine s dokumentiranim izvanrednim okolnostima*.

Kandidati za rujan: Podnesite zahtjev IBLCE-u do 1. rujna 2021. uz dokumentirane izvanredne okolnosti*.

Oni koji su odgođeni za ispite 2020. godine i žele zatražiti puni povrat novca, ne trebaju podnijeti novu cjelovitu prijavu za ispit 2021. godine kako bi zatražili puni povrat novca. Ako namjeravate polagati ispit 2021. godine, morat ćete podnijeti novu prijavu. Za daljnje informacije obratite se svom regionalnom mjestu IBLCE.

Da biste zatražili odgodu za pregled 2022. godine, kontaktirajte mjesto IBLCE koje vas služi.

*Izvanredne okolnosti odnose se na pitanja povezana s bolešću COVID-19, kao što je gubitak radnog mjesta kandidata i/ili partnera/supružnika, zdravstvena pitanja povezana s bolešću COVID-19 kandidata ili bliskog člana obitelji i/ili pitanje izlaženja u javnost zbog bolesti COVID-19.   
 
Za dodatne pojedinosti o mogućnostima posjetite IBLCE-ovu stranicu o bolesti COVID-19 na IBLCE-ovoj mrežnoj stranici http://www.iblce.org jer će se konkretne informacije i ažuriranja tamo nalaziti kada budu dostupna. Te su mogućnosti primjenjive samo za kandidate za ispit u 2021. zbog bolesti COVID-19. 

4. Kada ću moći zakazati pregled?  

Od IBLCE-a dobit ćete e-poruku s odobrenjem za ispitivanje u skladu s vremenskim okvirom za koji ste primljeni na IBCLC ispit. Ovaj e-mail pružit će vam detaljne informacije koje će vam trebati za zakazanje sastanka. Nemojte pokušavati zakazati termin za pregled prije nego što primite ovu poruku.

IBLCE će u srpnju početi slati e-poštu o odobrenju ispita za IBCLC ispit u rujnu 2021. godine.

Ako imate bilo kakvih pitanja, obratite se svom regionalnom mjestu IBLCE.

5. Što će se dogoditi ako ja ili član moje obitelji obolimo od bolesti COVID-19 netom prije ispita pa zato ne mogu pristupiti ispitu? 

IBLCE ima izrađenu politiku o izvanrednim okolnostima kojom će se omogućiti odgoda zbog zdravstvenih razloga vas ili vaše obitelji te kojom se konkretno razmatraju i zdravstvena pitanja u pogledu bolesti COVID-19. 

Tom se politikom ne traži da se pošalje dokumentacija. Pogledajte Informativni vodič za kandidate ili Vodič za postupak recertifikacije ili se javite svom nadležnom uredu IBLCE-a ako imate pitanja.  

6. Radim na tome da ostvarim sate kliničke prakse za ispunjavanje uvjeta za dobivanje certifikata IBCLC-a. Mogu li to trenutačno obaviti na daljinu? 

Sada pa do 30. rujna 2021. možete ostvariti sate kliničke prakse na daljinu. Pogledajte IBLCE-ovo Savjetodavno mišljenje IBLCE-a o telezdravlju, kao i Ažurirane privremene smjernice za uporabu tehnologije u svrhu ispunjavanja uvjeta za stjecanje kliničke prakse s pomoću Putova 1, 2 i 3 (objavljenima 6. listopada 2020). Usto, ako certifikat IBCLC-a želite steći s pomoću Puta 3, pogledajte Vodič za plan Puta 3.  

7. Hoće li IBLCE produljiti rok za recertifikaciju CERP bodovima? 

Rok i dalje ostaje 30. rujna 2021. Kao uslugu svojim nositeljima certifikata IBLCE na svojoj mrežnoj stranici nudi dio u kojemu se objavljuju informacije o mrežnim mogućnostima za stjecanje CERP bodova na raznim jezicima i u vezi s raznim temama, uključujući i tečajeve o etici.  

Možete se javiti i svojoj međunarodnoj ili nacionalnoj strukovnoj udruzi za neke druge mogućnosti na mreži. 

IBLCE ima izrađenu politiku o izvanrednim okolnostima koja je izričito proširena s obzirom na COVID-19. Ako je na vas ili člana vaše uže obitelji utjecala bolest COVID-19 u zdravstvenom smislu ili ste vi ili vaš partner izgubili posao zbog bolesti COVID-19, dostupna vam je politika o izvanrednim okolnostima. Od vas se samo traži da se prijavite i dostavite dokumentaciju zajedno s dokazom o stjecanju 15 L-CERP bodova. Za dodatne informacije pročitajte IBLCE-ovu politiku u vezi sa zahtjevom za produljenje recertifikacije CERP bodovima

8. Imam neka klinička pitanja u pogledu bolesti COVID-19.  Možete li mi odgovoriti na njih? 

S obzirom na dosad neviđenu situaciju, IBLCE je brzo na društvenim medijima podijelio smjernice koje je dala Svjetska zdravstvena organizacija u pogledu bolesti COVID-19, konkretno kada je SZO prvi put proglasila pandemiju bolesti COVID-19.   

Kao certifikacijski odbor IBLCE obično ne daje smjernice u vezi s kliničkim pitanjima. Imate li pitanja u pogledu bolesti COVID-19, preporučujemo vam da se držite informacija koje su potkrijepljene dokazima, kako je navedeno u dokumentima sa smjernicama za praksu IBCLC-a

Možete se javiti i strukovnoj udruzi. 

9.  Ove se godine moram recertificirati polaganjem ispita; mogu li se recertificirati CERP bodovima? 

Ako se morate recertificirati polaganjem ispita ove godine, od vas se očekuje da se recertificirate polaganjem ispita, ali TAKOĐER imate niz mogućnosti koje su vam na raspolaganju u pogledu polaganja ispita ili odustajanja od/otkazivanja svog termina ispita.  

Odluka je na vama i trebali biste odlučiti ono što je za vas najbolje u vašim okolnostima. 

Ispit možete polagati uz nadzor uživo i na daljinu u vlastitom domu, ovisno o tehničkim i okolišnim pitanjima, ili u ispitnom centru ako ispit polažete na engleskom jeziku.  Trenutačno IBLCE-ov pružatelj usluge ispita nadzor uživo i na daljinu nudi samo na engleskom.   

Za one koji ispit polažu na jeziku koji nije engleski, ispit možete polagati u ispitnom centru. 

Ako ispit ne možete polagati zbog dokumentiranih izvanrednih okolnosti, uključujući onih povezanih s bolešću COVID-19, tada možete zatražiti odgodu uplaćenih naknada za ispit u 2022., kao i produljenje certifikata na godinu dana. Kao što vam je poznato, politika o izvanrednim okolnostima uključuje podnošenje 15 L-CERP bodova u trenutku slanja zahtjeva. Ako tražite CERP bodove koje možete steći na mreži, IBLCE na svojoj mrežnoj stranici ima popis online programa za stjecanje CERP bodova.  

10. Što je IBLCE učinio s obzirom na bolest COVID-19 u smislu rješavanja potreba IBCLC-ova, kandidata i javnosti?   

 • S obzirom na COVID-19, IBLCE je na društvenim medijima objavio smjernice Svjetske zdravstvene organizacije za stručnjake i njihove obitelji. Isto tako, iako se time certifikacijsko tijelo obično ne bavi, IBLCE je osigurao globalne informacije u pogledu rješavanja problema nedostupnosti hrane kako bi IBCLC-ovi kojima se jave obitelji imali spreman pristup referentnim izvorima ako bude potrebno. 
 • S obzirom na kontinuirani utjecaj pandemije COVID-19, IBLCE je odobrio upotrebu LRP-a za uprave za ispitivanje IBCLC-a 2021. godine. Svaka uporaba LRP-a za IBCLC preglede u 2022. godini i dalje bit će predmet daljnjeg pregleda. 

Često postavljana pitanja za ispitni centar

1.     Kako da zakažem termin ispita u ispitnom centru?

IBLCE će vam poslati e-poruku s odobrenjem za pristupanje ispitu i detaljnim informacijama o postupku zakazivanja termina, uključujući poveznicu na mrežnu stranicu Prometrica gdje možete termin ispita zakazati online. Za neke će se kandidate zakazivanje ispita morati provesti telefonski, pa u svojoj e-poruci s odobrenjem za pristupanje ispitu potražite posebne upute.

Prije nego što zakažete termin ispita, pročitajte IBLCE-ovu obavijest u vezi s danom provedbe ispita u pogledu bolesti COVID-19 i sa svim se pitanjima obratite IBLCE-ovom uredu nadležnom za vašu lokaciju.

Morat ćete imati svoj broj odobrenja (naveden u e-poruci s odobrenjem) kad zakazujete termin.

2.     Mogu li nazvati Prometric da zakažem termin u ispitnom centru?

Ako vaša e-adresa za odobrenje za pregled ukazuje na to da svoj sastanak možete zakazati putem interneta putem web stranice Prometric, toplo vam preporučujemo da to učinite, jer Prometric doživljava produžena vremena čekanja na telefonski poziv za korisničku službu.

Za neke će se kandidate zakazivanje termina morati obaviti telefonom pa posebne upute potražite u svojoj e-pošti s odobrenjem za pristupanje ispitu.

3.     Imam poteškoća sa zakazivanjem termina u ispitnom centru jer izgleda da na mom području nema dostupnih termina. Što mi je činiti?

Zbog COVID-19, postojećih mjera socijalnog udaljavanja i zatvaranja testnog centra, molim vas da znate da u početku možete imati nekih izazova za zakazivanje sastanka. Imajte na umu da pružatelj usluge ispita redovno otvara lokacije i/ili termine, a certifikacijski je program za IBCLC-e neophodan pa ćete imati pristup svim otvorenim ispitnim centrima. Preporučujemo da svakodnevno pokušavate zakazati termin.

4.     Koje se mjere povezane s bolesti COVID-19 provode u ispitnim centrima / što trebam znati kad odem u ispitni centar?

Prometric poduzima korake u ispitnim centrima zbog bolesti COVID-19. Ti se koraci temelje na preporukama Centara za kontrolu bolesti (SAD) i Svjetske zdravstvene organizacije (SZO) te se ažuriraju na temelju trenutačnih lokalnih propisa. U nastavku se nalazi pregled tih koraka i preporučujemo vam da često provjeravate Prometricovu mrežnu stranicu radi ažuriranja, pa i u danima neposredno prije vašeg termina ispita.

 • Kandidati moraju cijelo vrijeme boravka u ispitnom centru nositi maske ili pokrivala za lice i pridržavati se svih saveznih ili lokalnih zahtjeva koji su na snazi u trenutku pristupanja ispitu.
  • Imajte na umu: možda ćete trebati nakratko spustiti / ukloniti masku, prema uputama, radi fotografije kao dio postupka sigurnosne prijave.
 • Ograničavanje socijalnih kontakata provodit će se tijekom sigurnosnih postupaka i upućivanja ispitanika na njihova mjesta. 
  • Tijekom prijave potražite na podu natpise na kojima stoji “Stani ovdje” ili “X”. Oni vam pokazuju gdje možete stajati na sigurnoj udaljenosti od osoblja ispitnog centra i ostalih ispitanika kako biste dovršili sigurnosne postupke.
 • Sve površine i materijali (npr. stolovi, olovke itd.) redovito se čiste između ispitnih termina, a umjesto ploče za bilješke osigurat će se papir za bilješke. 

VAŽNA NAPOMENA: Kandidati koji uđu u ispitni centar tim činom pristaju nositi masku ili pokrivalo za lice i potvrđuju sljedeće kao što je objavljeno na natpisu na vratima:

 • Nije im dijagnosticirana bolest COVID-19 tijekom posljednjih 14 dana; 
 • Nisu bili izloženi nekome kome je dijagnosticirana bolest COVID-19 tijekom posljednjih 14 dana;*
 • Nemaju simptome gripe ili prehlade;
 • Nisu se vratili s putovanja u područje s velikim brojem zaraženih tijekom posljednjih 14 dana.**

*Iznimka su medicinski i zdravstveni stručnjaci koji sa svojim pacijentima primjenjuju sigurnosne i preventivne mjere s pomoću osobne zaštitne opreme.

**Područja s velikim brojem zaraženih koja podliježu ograničenjima putovanja / karanteni obično se prepoznaju na lokalnoj razini s pomoću naredbi, direktiva ili smjernica. Potražite lokalne uvjete o ograničenju putovanja na lokaciji na kojoj želite pristupiti ispitu.

Imajte na umu da Prometric prema potrebi ažurira prethodno navedene izjave, stoga redovito provjeravajte mrežnu stranicu Prometrica i mjere ograničavanja socijalnih kontakata prije svog termina ispita, a naročito nekoliko dana prije i na sam dan vašeg termina ispita. Također možete vidjeti informacije koje je Svjetska zdravstvena organizacija objavila o putovanjima u inozemstvo u vezi s bolesti COVID-19.

Imate li bilo kakvih pitanja o ovom postupku i/ili o vašoj mogućnosti da ispunite te uvjete, javite se uredu IBLCE-a nadležnom za vašu lokaciju.

5.     Mogu li ispitu pristupiti s pomoću usluge Live Remote Proctoring umjesto da idem u ispitni centar?

Ako polažete ispit na engleskom jeziku i vaše računalo prođe provjeru spremnosti sustava (System Readiness Check), a vaš radni prostor zadovoljava okolišne kriterije, tada biste mogli ispunjavati uvjete za LRP. Ovdje pregledajte IBLCE-ove informacije o mogućnostima pristupanja ispitu.

Ovdje možete pronaći dodatne informacije o pristupanju ispitu za IBCLC-a s pomoću usluge Live Remote Proctoring na engleskom jeziku.

6. Odobrena mi je pauza za dojenje / hranjenje djeteta na prsima tijekom ispita. Je li to i dalje opcija u ispitnom centru?

Da, još uvijek možete pristupiti ispitu u ispitnom centru s odobrenom pauzom za dojenje / hranjenje djeteta na prsima. IBLCE usko surađuje s pružateljem usluge ispita kako bi osigurao privatnu lokaciju na kojoj ćete dojiti / hraniti dijete na prsima ili izdajati mlijeko. Privatna lokacija može biti privatna prostorija ili prijenosni separe. Pružatelj usluge ispita i IBLCE surađivat će s vama kako biste pronašli ispitni centar koji je najbliži vašem domu i u kojemu vam se može ponuditi pauza za dojenje / hranjenje djeteta na prsima. Za dodatne informacije pogledajte svoju e-poruku s odobrenjem za pristupanje ispitu.

7. Što će se dogoditi ako zakažem ispit u ispitnom centru i on se zatvori zbog bolesti COVID-19? Hoću li morati platiti naknadu za zakazivanje novog termina?

Ako na termin vašeg ispita utječu zatvaranje lokacije ili državna ograničenja, dobit ćete obavijest e-poštom o tome da je vaš termin otkazan s uputama kako zakazati novi termin. Neće se naplaćivati naknade za zakazivanje novog termina ispita.

← Povratak u Resursni centar COVID-19
← Povratak na uživo Informacije o daljinskom upravljanju (LRP)
← Povratak na informacije centra za ispitivanje