IBLCE COVID-19 GYIK (FAQs – Hungarian)

 1. Mikor lesz megtartva az átütemezett 2020. március/április vizsga?
 2. Mikor lesz megtartva a szeptemberi vizsga?
 3. Milyen vizsgázási módozatokat biztosítanak az átütemezett március/áprilisi, valamint a 2020 szeptemberi vizsgán?
 4. Milyen pénzügyi lehetőségeim vannak, ha vissza kell vonnom a vagy törölnöm kell vizsgajelentkezésemet?
 5. Mikor tudom a jelentkezésemet a 2020 szeptemberi vizsgára beütemezni?
 6. Mi történik, ha én vagy egy családtagom a COVID-19-et kevéssel a vizsga időpontja előtt elkapjuk, és nem tudom a vizsgát letenni?
 7. Azon dolgozom, hogy az IBCLC-k jogosultsági követelményei klinikai gyakorlati óraszámra vonatkozó feltételeinek megfeleljek. Van erre most távolról is lehetőségem?
 8. Az IBLCE meghosszabbítja a CERP pontokkal történő újraminősítés határidejét?
 9. Van néhány klinikai kérdésem a COVID-19-re vonatkozóan. Meg tudnák válaszolni?
 10.  Idén kell vizsgával újraminősíttetnem magam; szerezhetek újraminősítést CERP pontokkal?
 11. Mit tett az IBLCE a COVID-19 miatt azért, hogy megfeleljen az IBCLC, a jelentkezők és a közvélemény igényeinek?
 12. Az IBLCE 2020. március 13-án bejelentette, hogy a március/április vizsgát elhalasztják. Ennek fényében az IBLCE április végén miért jelentette be, hogy csak május végén adnak további információt a 2020. évi vizsgákról?

Vizsgaközponttal kapcsolatos GYIK

 1. Hogyan tudom a vizsgajelentkezésemet beütemezni?
 2. Felhívhatom a Prometricet, hogy beütemezzem a jelentkezésemet egy vizsgaközpontban?
 3. Problémába ütközök, amikor az időpontot egy vizsgaközpontban be szeretném ütemezni, mivel úgy tűnik, hogy az én térségemben nincs szabad hely. Melyek a következő lépések?
 4. Milyen intézkedéseket hajtanak végre a COVID-19-hez kapcsolódóan a vizsgálóközpontokban, illetve mit kell tudnom, amikor felkeresem a központot?
 5. Dönthetek úgy, hogy a vizsgát a vizsgaközpont felkeresése helyett Live Remote Proctoring segítségével fogom letenni?
 6. A vizsgán szoptatási szünetet engedélyeztek a részemre. Erre továbbra is van lehetőség egy vizsgaközpontban?
 7. Mi történik, ha vizsgát ütemezek be egy olyan vizsgaközpontban, amely a COVID-19 miatt zárva tart? Kell átütemezési díjat fizetnem?

1. Mikor lesz megtartva az átütemezett 2020. március/április vizsga? 

Az átütemezett 2020. március/áprilisi IBCLC vizsga 2020. szeptember 8-25. között lesz megtartva.  

2. Mikor lesz megtartva a szeptemberi vizsga?  

A 2020. szeptemberi IBCLC vizsga időpontja módosult, 2020. szeptember 8-25 között kerül rá sor.  

3. Milyen vizsgázási módozatokat biztosítanak az átütemezett március/áprilisi, valamint a 2020 szeptemberi vizsgán?  

Mind az átütemezett március/áprilisi, mind pedig a 2020. szeptemberi vizsgára sor kerül a világszerte működő vizsgaközpontokban. Azok számára, akik angol nyelven teszik le a vizsgát, élő, távoli vizsgafelügyelet (Live Remote Proctoring, LRP) lehetősége szintén rendelkezésre áll. Jelenleg az IBLCE vizsgaszervezője csak angol nyelven teszi lehetővé az LRP-t. Élő, távoli vizsgafelügyelet esetén a jelentkezőnek meg kell felelnie az otthoni vizsgázás műszaki és környezeti feltételeinek. 

Kérjük, tekintse meg ezt az ábrát, amely bemutatja a lehetőségeit.

4. Milyen pénzügyi lehetőségeim vannak, ha vissza kell vonnom a vagy törölnöm kell vizsgajelentkezésemet?  

Az IBLCE számos lehetőséget kínál a vizsgaidőpont visszavonására vagy törlésére. Tekintse meg a lehetőségeket ismertető ábrát, és ha kérdése van, forduljon az Önt kiszolgáló IBLCE irodához.  

Pénzügyi lehetőségek a vizsgajelentkezés visszavonására/törlésére a 2020. március/áprilisi és szeptemberi vizsgán 

Ki Mit Mikor 
MINDEN jelentkező Részleges visszatérítés  
(a befizetett díj 50%-a) 
2020. augusztus 31-ig nyújtsa be kérelmét az IBLCE-hez. 
ELSŐ ALKALOMMAL jelentkezők A díjfizetéssel kapcsolatban egy 2021. évi vizsgáig haladékot kapnak Nyújtsa be a kérelmét a rendkívüli körülmények* igazolásával együtt a vizsga időpontja előtt vagy a vizsgaidőszakot követő 30 napon belül. 
Azok a jelöltek, akik VIZSGÁZÁSSAL KÍVÁNNAK ÚJRAMINŐSÍTÉST SZEREZNI A díjfizetést egy 2021. évi vizsgáig elhalaszthatják, és a képesítésüket egy évvel meghosszabbítjuk Nyújtsa be a kérelmét a rendkívüli körülmények* és 15 L-CERP igazolásával együtt a vizsga időpontja előtt vagy a vizsgaidőszakot követő 30 napon belül. 
MINDEN jelentkező Teljes körű visszatérítés Nyújtsa be a kérelmét az IBLCE-hez a rendkívüli körülmények* igazolásával együtt 2020. augusztus 31-ig. 

Ha egy 2021-es vizsga elhalasztását szeretné kérni, vegye fel a kapcsolatot az IBLCE-vel, amely Önt kiszolgálja.

*Rendkívüli körülményeknek minősülnek a COVID-19-hez kapcsolódó problémák, mint például a jelentkező és/vagy élettársa/házastársa munkahelyének elvesztése, a jelentkező vagy közvetlen családtagja COVID-19-cel kapcsolatos egészségügyi problémája, és/vagy a COVID-19 miatt közterületen való tartózkodással kapcsolatos aggályok. 
 
Az említett lehetőségekkel kapcsolatos további részletekért látogasson el az IBLCE COVID-19 weboldalára, amely a http://www.iblce.org címen érhető el, mivel az információkat és tájékoztatást ott tesszük közzé, amint azok rendelkezésre állnak. Ezek a lehetőségek kizárólag a 2020. évi vizsgákra jelentkezők esetén, a COVID-19 járvány miatt alkalmazhatók. 

5. Mikor tudom a jelentkezésemet a 2020 szeptemberi vizsgára beütemezni?  

A 2020. március/áprilisi és szeptemberi IBCLC vizsgára jelentkezőknek július-augusztus folyamán lesz lehetőségük jelentkezésüket beütemezni. 

Kérjük, ne vegye fel a kapcsolatot a vizsgaszervezővel a vizsga ütemezésével kapcsolatban, amíg meg nem kapta a vizsgára való jogosultságával kapcsolatos e-mailt az IBLCE-től.  

Az IBLCE szorosan együttműködik külső vizsgaszervezőjével annak biztosítása érdekében, hogy az IBLCE vizsgára jelentkezők kellő időben lefoglalhassák a helyüket a 2020. szeptemberi vizsgára. Legyen türelemmel a folyamat során, mivel a vizsgaszervezőnek 400 000 jelölt időpontját kell átütemeznie. 

6. Mi történik, ha én vagy egy családtagom a COVID-19-et kevéssel a vizsga időpontja előtt elkapjuk, és nem tudom a vizsgát letenni? 

Az IBLCE a rendkívüli körülményekre vonatkozó irányelvet alkalmazza, amely lehetővé teszi, hogy Ön vagy családja egészségügyi problémái miatt halasztást kérjen, és pontosan meghatározza a COVID-19-hez kapcsolódó egészségügyi problémákat. 

Az irányelv előírja az ezt igazoló dokumentumok benyújtását. Kérjük, olvassa el a saját nyelvi oldalán található Vizsgatájékoztatót vagy az Újraminősítési útmutatót, illetve kérdéseivel forduljon az IBLCE irodájához.  

7. Azon dolgozom, hogy az IBCLC-k jogosultsági követelményei klinikai gyakorlati óraszámra vonatkozó feltételeinek megfeleljek. Van erre most távolról is lehetőségem? 

Mostantól 2020. november 30-ig a klinikai gyakorlat óraszámait távolról is teljesítheti. Kérjük, olvassa el az IBLCE egészségügyi távszolgáltatásról szóló szakvéleményét, valamint a Módosított ideiglenes iránymutatás a technika alkalmazásáról az 1., 2. és 3. útvonal szerinti klinikai gyakorlatra vonatkozó előírásának való megfeleléshez című dokumentumot (kiadás dátuma: 2020. május 14.) a saját nyelve oldalán. Továbbá, ha az IBCLC-k jogosultsági követelményeit a 3. útvonal szerint kívánja teljesíteni, tekintse meg a 3. útvonal terv útmutatót.  

8. Az IBLCE meghosszabbítja a CERP pontokkal történő újraminősítés határidejét? 

Ez a határidő továbbra is 2020. szeptember 30. A jelölteknek nyújtott szolgáltatásként az IBLCE honlapján található egy rész, amely a CERP-pontokkal kapcsolatos online lehetőségekről nyújt tájékoztatást számos nyelven és különböző témakörökben, beleértve az etikai témával kapcsolatos lehetőségeket is.  

További online lehetőségekért a nemzetközi vagy nemzeti szakmai szervezethez fordulhat. 

Az IBLCE rendkívüli körülményekről szóló irányelvét kifejezetten a COVID-19-re való tekintettel bővítettük ki. Ha Önt vagy egy közvetlen családtagját a COVID-19 egészségügyi szempontból érinti, vagy Ön illetve élet-/házastársa a COVID-19 miatt munkanélkülivé válik, a rendkívüli körülményekre vonatkozó irányelv alkalmazható Önre. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy igényelje, és a 15 L-CERP igazolásával együtt alátámasztó dokumentumokat nyújtson be. További információkért olvassa el az IBLCE® CERP-ekkel való újraminősítési időszak kiterjesztési kérelmével kapcsolatos szabályzatát. 

9. Van néhány klinikai kérdésem a COVID-19-re vonatkozóan. Meg tudnák válaszolni? 

A példa nélküli helyzet miatt az IBLCE rövid idő alatt a közösségi médián keresztül közzétette az Egészségügyi Világszervezet COVID-19 útmutatóját, egész pontosan akkor, amikor a WHO először nyilvánította a COVID-19-et világjárványnak. 

Az IBLCE minősítő testületként általában nem nyújt útmutatást klinikai kérdésekben. Ha kérdése van a COVID-19-re vonatkozóan, javasoljuk, hogy az IBCLC gyakorlati útmutató dokumentumaiban leírtak szerint keressen bizonyítékokon alapuló tájékoztatást. 

Egy szakmai szervezethez is fordulhat. 

10.  Idén kell vizsgával újraminősíttetnem magam; szerezhetek újraminősítést CERP pontokkal? 

Ha az idei évben kell vizsgával újraminősíttetnie magát, akkor az újraminősítést vizsgázással kell teljesítenie, ÉS számos lehetőség áll rendelkezésére a vizsgázással, illetve a vizsgaidőpont visszavonásával vagy törlésével kapcsolatban.  

Ez az Ön döntése, és Önnek kell az adott körülmények között a legjobb döntést meghoznia. 

A vizsgát élő, távoli vizsgafelügyelettel az otthonában is leteheti, amennyiben megfelel a műszaki és a környezeti feltételeknek, vagy egy vizsgaközpontban, ha angol nyelven vizsgázik. Jelenleg az IBLCE vizsgaszervezője csak angol nyelven biztosítja az LRP lehetőségét. 

Azok, akik a vizsgát az angoltól eltérő nyelven veszik le, a vizsgát egy vizsgaközpontban tehetik le. 

Ha dokumentált rendkívüli körülmények miatt, beleértve a COVID-19-re vonatkozókat is, nem tudja a vizsgát letenni, akkor kérheti a befizetett vizsgadíjak átütemezését egy 2021. évi vizsgára, továbbá a minősítésének egy évvel történő meghosszabbítását. Emlékeztetjük, hogy a rendkívüli körülményekről szóló irányelv előírja 15 L-CERP benyújtását a kérelem időpontjában. Ha Ön online lehetőségeket keres CERP-ek gyűjtésére, az IBLCE rendelkezik CERP szolgáltatói online programok listájával amelyek a honlapján találhatók meg.  

11. Mit tett az IBLCE a COVID-19 miatt azért, hogy megfeleljen az IBCLC, a jelentkezők és a közvélemény igényeinek? 

 • A COVID-19 járvánnyal kapcsolatban az IBLCE közösségi médián keresztül megosztotta az Egészségügyi Világszervezet iránymutatását a szakemberekkel és családjaikkal. Az IBLCE – bár ez általában nem egy minősítő testület feladata – globális tájékoztatást is nyújtott az élelmezésbiztonsági problémák kezelésére, így a családok által megkeresett IBCLC-k szükség esetén azonnal hozzáférhetnek az információs forrásokhoz. 
 • Az IBLCE a 2020. szeptemberi vizsga jelentkezési határidejét meghosszabbította 2020. június 15-ig annak érdekében, hogy a követelményeket teljesítők számára további időt biztosítson, és mivel az IBLCE nem tudott postai úton emlékeztetőket küldeni azoknak, akik ebben az évben minősíttetik újra magukat. Bár több e-mailt is küldtünk azoknak az IBCLC-knek, aki vizsgáztatással kívánnak újraminősítést szerezni, a COVID-19 járvány miatt nem tudjuk postán elküldeni a szokásos értesítéseket, és amennyire módunkban állt, a vizsga jelentkezési határidejét kitoltuk. Ez lehetővé teszi, hogy azok az IBCLC-k, akiknek vizsgázással kell újraminősíttetniük magukat, ellenőrizni tudják, hogy helyes-e a megadott e-mail címük, hogy az értesítéseket megkaphassák. (Felhívjuk a figyelmét, hogy az Ön szakmai felelőssége, hogy érvényes elérhetőségi adatokat adjon meg). 

12. Az IBLCE 2020. március 13-án bejelentette, hogy a március/április vizsgát elhalasztják. Ennek fényében az IBLCE április végén miért jelentette be, hogy csak május végén adnak további információt a 2020. évi vizsgákról?  

Az IBCLC minősítési program méretéhez képest nagyon összetett feladatokat ellátó minősítési szervezettel rendelkezik. Az IBLCE 122 országban több mint 32 500 szaktanácsadóval rendelkezik, és az IBLCE koordinátorai körülbelül 50 országban/régióban állnak Ön rendelkezésére! 

Az IBLCE 17 nyelven biztosítja a vizsgát, és 2019-ben az IBCLC vizsgát körülbelül 6400 jelentkező tette le 17 nyelven, mintegy 70 ország több mint 900 vizsgaközpontjában.  

A COVID-19 összetettsége és változó jellege miatt az IBLCE-nek több lépést is meg kellett tennie, és számos tényezőt figyelembe kellett vennie a megfelelő útvonal meghatározásához.  

A COVID-19 járvány miatt az IBLCE külső vizsgaszervezőjének 400 000 jelentkező vizsgáját kellett átütemeznie nagyon rövid idő alatt. A vizsgaszervezőnek az IBLCE mellett körülbelül 350 ügyfele van (néhányuk több minősítési programmal is rendelkezik).  

Annak érdekében, hogy a 2020-ban vizsgázókat tájékoztatni tudjuk az útvonalakkal kapcsolatos lehetőségekről, az IBLCE-nek több lépést kellett megtennie. 

Az IBLCE külső akkreditálását hosszú ideje végző szervezet jóváhagyta és lehetővé tette a kivétel alkalmazását az élő, távoli vizsgafelügyelet (LRP) tekintetében, amely korábban, a COVID-19 járvány előtti nem minősült az akkreditációs előírások által elfogadhatónak. 

Az IBLCE ezt követően – hasonlóan a vizsgaszervezők számos ügyfeléhez – módosította a vizsgaszervező meglévő szerződését. 

Az IBLCE ezt követően a külső akkreditálását végző szervezettől az LRP alkalmazására vonatkozó kivételt kérte, amely a kivételt jóváhagyta. Számos minősítési program is ugyanezt kérvényezte.  

Vizsgaközponttal kapcsolatos GYIK

1.     Hogyan tudom a vizsgajelentkezésemet beütemezni?

Az IBLCE elküldi Önnek a vizsgázásra feljogosító e-mailt, amelyben részletes információkat talál az ütemezés folyamatáról, többek között a Prometric weboldalára mutató hivatkozást, ahol online foglalhatja le a vizsgaidőpontot. Egyes jelöltek esetében az ütemezést telefonon kell elvégezni, ezért kérjük, a konkrét utasításokért olvassa el a vizsgázásra feljogosító e-mailt.

A vizsga ütemezése előtt olvassa el az IBLCE COVID-19-cel kapcsolatos vizsgaközleményét, és ha kérdése van, forduljon a lakóhelyéhez tartozó IBLCE irodához.

A foglalás időpontjában szüksége lesz a jogosultsági számára (melyet a jogosultsággal kapcsolatos e-mail tartalmaz). Fontos megjegyzés: Az átütemezett 2020. márciusi/áprilisi vizsgára jelentkezők új jogosultsági számot kapnak.

2.     Felhívhatom a Prometricet, hogy beütemezzem a jelentkezésemet egy vizsgaközpontban?

A COVID-19-nek sok, már beütemezett vizsgára gyakorolt hatása miatt a Prometricnek rövid idő alatt több mint 400 000 jelölt időpontját kell átütemeznie, ezért telefonáláskor az ügyfélszolgálati telefonszámán hosszabb lehet a várakozási idő. Az online portálon keresztül történő ütemezés idő tekintetében a leghatékonyabb módszer; ha kérdése vagy problémája van ezzel a folyamattal kapcsolatban, azt a weboldalukon található kapcsolatfelvételi űrlapon keresztül elküldheti a Prometrichez. Egyes jelöltek esetében az ütemezést telefonon kell elvégezni, ezért kérjük, olvassa el a vizsgázásra feljogosító e-mailben kapott konkrét utasításokat.

3.     Problémába ütközök, amikor az időpontot egy vizsgaközpontban be szeretném ütemezni, mivel úgy tűnik, hogy az én térségemben nincs szabad hely. Melyek a következő lépések?

Felhívjuk a figyelmét, hogy a COVID-19 következtében, és mivel a vizsgaszervezőknek rövid idő alatt több, mint 400 000 jelölt időpontját kell átütemezniük, mindezt a társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedésekkel nehezítve az első alkalommal a vizsga ütemezésével kapcsolatban nehézségekbe ütközhet. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a vizsgaszervező rendszeresen megnyit helyszíneket és/vagy időpontokat, és az IBCLC minősítési program kiemelt fontosságú, ezért minden nyitott vizsgaközpont a rendelkezésére fog állni. Javasoljuk, hogy próbálkozzon tovább a vizsgaidőpont lefoglalásával.

4.     Milyen intézkedéseket hajtanak végre a COVID-19-hez kapcsolódóan a vizsgálóközpontokban, illetve mit kell tudnom, amikor felkeresem a központot?

A Prometric a COVID-19 miatt különféle intézkedéseket foganatosít a vizsgaközpontokban. Ezek az intézkedések az USA Betegségkezelési és megelőzési központjai és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásain alapszanak, és az adott időpontban érvényes helyi előírások alapján aktualizálva vannak. Az alábbiakban áttekintést adunk ezekről, és javasoljuk, hogy a frissítésekért gyakran látogasson el a Prometric weboldalára még a vizsga dátumát megelőző napokban is.

 • A jelölteknek a vizsgaközpontban végig arcmaszkot vagy arcot eltakaró kendőt/sálat kell viselniük, valamint meg kell, hogy feleljenek a vizsga időpontjában érvényben lévő egyéb szövetségi vagy helyi előírásoknak.
 • A társadalmi távolságtartás a biztonsági eljárások és a vizsgázók ültetése során is megvalósul.
 • A vizsgaalkalmak között minden felületet és anyagot (pl. íróasztal, tollak stb.) rendszeresen megtisztítanak, és a jegyzettáblák helyett jegyzetfüzetet biztosítanak.

FONTOS MEGJEGYZÉS: A vizsgaközpontba való belépéssel a jelöltek vállalják, hogy arcmaszkot vagy arcot eltakaró kendőt/sálat viselnek, és az ajtóra kifüggesztett lapon az alábbiak vállalásáról tesznek nyilatkozatot:

 • Az elmúlt 14 napban nem diagnosztizáltak náluk COVID-19-et;
 • Az elmúlt 14 napban nem kerültek kontaktusba a COVID-19-cel diagnosztizált személlyel;*
 • Nem tapasztalnak influenza- vagy megfázásszerű tüneteket;
 • Az elmúlt 14 nap során nem tértek vissza egy súlyosan fertőzött területen tett utazásról.**

*Kivételt képeznek azok az orvosok és egészségügyi szakemberek, akik a betegeik ellátása során egyéni védőfelszerelés használatával biztonsági és megelőző intézkedéseket tettek.

** Az erősen fertőzött területekre utazási korlátozások/karanténkövetelmények vonatkoznak, amelyeket jellemzően helyi szinten rendeletekkel, irányelvekkel vagy útmutatásokkal határoznak meg. Kérjük, tájékozódjon a vizsgahelyszínen a korlátozott utazásra vonatkozó helyi előírásokról.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a Prometric szükség szerint frissíti ezeket a tanúsítványokat és a fenti információkat, ezért kérjük, a vizsga napjáig rendszeresen tekintse át a Prometric weboldalát és társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket. Megtekintheti az Egészségügyi Világszervezet által a nemzetközi utazásról a COVID-19-cel kapcsolatban közzétett információkat is.

Ha bármilyen kérdése van a folyamattal és/vagy a követelményeknek való megfelelésével kapcsolatban, kérjük, forduljon a lakóhelyéhez tartozó IBLCE irodához.

5.     Dönthetek úgy, hogy a vizsgát a vizsgaközpont felkeresése helyett Live Remote Proctoring segítségével fogom letenni?

Ha a vizsgát angol nyelven teszi le, és a számítógépe megfelel a rendszerkövetelményeknek, valamint a munkaterülete megfelel a környezeti kritériumoknak, akkor Ön a vizsgázáshoz választhatja az LRP-t. Tekintse meg az IBLCE vizsgalehetőségeiről szóló tájékoztatóját itt.

További információk találhatók az IBCLC vizsga Live Remote Proctoring igénybevételével történő elvégzéséről angol nyelven itt.

6. A vizsgán szoptatási szünetet engedélyeztek a részemre. Erre továbbra is van lehetőség egy vizsgaközpontban?

Igen, a vizsgát továbbra is leteheti egy vizsgálóközpontban az engedélyezett szoptatási szünettel együtt. Az IBLCE szorosan együttműködik a vizsgaszervezővel, hogy nyugodt helyet biztosítson Önnek a szoptatáshoz vagy fejéshez. A nyugodt helyszín lehet egy zárt helyiség vagy egy mobil létesítmény. A vizsgaszervező és az IBLCE együttműködik Önnel abban, hogy megkeressék az otthonához legközelebb eső olyan vizsgaközpontot, ahol szoptatásra van lehetőség. További információ a vizsgázásra feljogosító e-mailben található.

7. Mi történik, ha vizsgát ütemezek be egy olyan vizsgaközpontban, amely a COVID-19 miatt zárva tart? Kell átütemezési díjat fizetnem?

Ha a vizsgázást a vizsgahelyszín bezárása vagy állami korlátozások érintik, e-mailben értesítjük Önt, hogy az időpont törölve lett, és tájékoztatást kap arról, hogyan kell a vizsgát átütemezni egy későbbi időpontra. Nem kell átütemezési díjat fizetnie.

← Vissza a COVID-19 erőforrásközponthoz
← Vissza a Live Remote Proctoring (LRP) információkhoz
← Vissza a Tesztközpont információihoz