IBLCE COVID-19 GYIK (FAQs – Hungarian)

IBLCE COVID-19 FAQs (Hungarian)

 1. Mikor lesz megtartva az átütemezett 2020. március/április vizsga?
 2. Milyen tesztelési módszereket alkalmaznak a 2021. április / május és szeptemberi vizsgálatok során?
 3. Milyen pénzügyi lehetőségeim vannak, ha vissza kell vonnom a vagy törölnöm kell vizsgajelentkezésemet?
 4. Mikor tudom ütemezni a vizsga időpontomat?
 5. Mi történik, ha én vagy egy családtagom a COVID-19-et kevéssel a vizsga időpontja előtt elkapjuk, és nem tudom a vizsgát letenni?
 6. Azon dolgozom, hogy az IBCLC-k jogosultsági követelményei klinikai gyakorlati óraszámra vonatkozó feltételeinek megfeleljek. Van erre most távolról is lehetőségem?
 7. Az IBLCE meghosszabbítja a CERP pontokkal történő újraminősítés határidejét?
 8. Van néhány klinikai kérdésem a COVID-19-re vonatkozóan. Meg tudnák válaszolni?
 9. Idén kell vizsgával újraminősíttetnem magam; szerezhetek újraminősítést CERP pontokkal?
 10. Mit tett az IBLCE a COVID-19 miatt azért, hogy megfeleljen az IBCLC, a jelentkezők és a közvélemény igényeinek?

Vizsgaközponttal kapcsolatos GYIK

 1. Hogyan tudom a vizsgajelentkezésemet beütemezni?
 2. Felhívhatom a Prometricet, hogy beütemezzem a jelentkezésemet egy vizsgaközpontban?
 3. Problémába ütközök, amikor az időpontot egy vizsgaközpontban be szeretném ütemezni, mivel úgy tűnik, hogy az én térségemben nincs szabad hely. Melyek a következő lépések?
 4. Milyen intézkedéseket hajtanak végre a COVID-19-hez kapcsolódóan a vizsgálóközpontokban, illetve mit kell tudnom, amikor felkeresem a központot?
 5. Dönthetek úgy, hogy a vizsgát a vizsgaközpont felkeresése helyett Live Remote Proctoring segítségével fogom letenni?
 6. A vizsgán szoptatási szünetet engedélyeztek a részemre. Erre továbbra is van lehetőség egy vizsgaközpontban?
 7. Mi történik, ha vizsgát ütemezek be egy olyan vizsgaközpontban, amely a COVID-19 miatt zárva tart? Kell átütemezési díjat fizetnem?

1. Miért nem terjeszti az IBLCE a 2020-as IBCLC tanúsítványokat postán? 

A COVID-19 hatása változtatásokat tett szükségessé az IBLCE tipikus IBCLC tanúsítványainak terjesztési folyamatában. A szükséges minőségbiztosítási és terjesztési folyamatok lehetőségeinek kiértékelése után az IBLCE megállapította, hogy a papír igazolások, beleértve az igazolványokat és a vizsga eredménycsomagjait, logisztikája nincs összhangban az Egészségügyi Világszervezet irányelveivel az IBLCE csapattagjainak és a hozzá kapcsolódó szállítóknak a védelme ellen. COVID-19.

Megértjük, hogy a tanúsítványok sokan közületek fontosak, és az IBLCE azon dolgozik, hogy olyan új megoldást nyújtson, amely megfelel az IBCLC igényeinek, és amelyet az IBLCE személyzete és szállítói nyújthatnak a jelenlegi egészségügyi irányelveknek megfelelően.

Az IBLCE jelenleg értékeli a 2021-ben elérhető digitális tanúsítvány-lehetőségeket. Bízunk benne, hogy ebben az évben bevezethetjük ezt az új és kényelmes tanúsítvány-opciót. További információt az IBLCE COVID-19 erőforrás központban teszünk közzé, és e-mailben elküldjük a 2020 jelöltnek, amint elérhetővé válik.

Azok számára, akik 2020-ban tanúsítottak vagy tanúsítottak, más lehetőségek állnak rendelkezésre a tanúsítási állapot igazolására:

 • Jelentkezzen be online fiókjába, és tekintse meg állapotát a „Hitelesítő adatok” részben. A fiókjához való hozzáférésről itt talál útmutatást.

Ezenkívül arra számítunk, hogy a nyilvános nyilvántartást 2021. január 31-ig frissítik.

2. Milyen tesztelési módszereket alkalmaznak a 2021. április / május és szeptemberi vizsgálatok során? 

Mind a 2021. áprilisi / májusi, mind szeptemberi vizsgákat a világ tesztközpontjaiban végzik. Azok számára, akik angol nyelvű vizsgát tesznek, a Live Remote Proctoring (LRP) is választhat. Jelenleg az IBLCE tesztelő cége csak angolul kínálja az LRP-t. Az élő távfelügyelet megköveteli, hogy a jelölt teljesítse a technikai és környezeti kritériumokat az otthoni teszteléshez.

Kérjük, tekintse meg ezt az ábrát, amely bemutatja a lehetőségeit.

3. Milyen pénzügyi lehetőségeim vannak, ha vissza kell vonnom a vagy törölnöm kell vizsgajelentkezésemet?  

Az IBLCE számos lehetőséget kínál a vizsgaidőpont visszavonására vagy törlésére. Tekintse meg a lehetőségeket ismertető ábrát, és ha kérdése van, forduljon az Önt kiszolgáló IBLCE irodához.  

Pénzügyi lehetőségek a vizsgajelentkezés visszavonására/törlésére a 2021. március/áprilisi és szeptemberi vizsgán 

KiMitMikor
MINDEN jóváhagyott jelölt (április / május és szeptember)​  Részleges visszatérítés (A befizetett díjak 50% -a)Április / májusi jelöltek: Kérelmet nyújtson be az IBLCE-hez 2021. április 19-ig.​

Szeptemberi jelöltek: Kérelmet nyújtson be az IBLCE-hez 2021. szeptember 1-ig.
ELSŐ jóváhagyott pályázók (április / május és szeptember)

Ez vonatkozik azokra is, akiket elhalasztottak a 2020-as vizsgálatoktól.
A díjak elhalasztása a következő két vizsgálat egyikére*

*A jelentkezőknek abban az évben kell jelentkezniük és meg kell felelniük a tanúsítási követelményeknek, amikor a vizsgát teszik.
Nyújtsa be a kérelmet dokumentált rendkívüli körülmények mellett * a vizsga időpontja előtt vagy a vizsgaablakot követő 30 napon belül.
VIZSGÁLAT VIZSGÁLATBAN Jóváhagyott pályázók (április / május és szeptember)

Ez vonatkozik azokra az IBCLC-kre is, akiket elhalasztottak a 2020-as vizsgálatoktól.
Halassza el a következő két vizsga egyikének díját *, és kapjon egyéves tanúsítást 2022. december 31-ig.

*A jelentkezőknek abban az évben kell pályázniuk, és meg kell felelniük az újraminősítési követelményeknek.
Nyújtsa be a kérelmet dokumentált rendkívüli körülmények mellett * és 15 L-CERP-vel a vizsga időpontja előtt vagy a vizsgaablakot követő 30 napon belül.
MINDEN jóváhagyott jelölt (április / május és szeptember)

Ez vonatkozik azokra is, akiket elhalasztottak a 2020-as vizsgálatoktól.
Teljes visszatérítéstÁprilis / májusi jelöltek: 2021. április 19-ig nyújtsa be kérelmét az IBLCE-hez dokumentált rendkívüli körülmények mellett*.

Szeptemberi jelöltek: Dokumentált rendkívüli körülmények mellett 2021. szeptember 1-ig nyújtsa be kérelmét az IBLCE-hez*.

Azok számára, akiket elhalasztottak a 2020-as vizsga alól, és teljes visszatérítést kívánnak kérni, a teljes visszatérítés igényléséhez nem kell új, teljes 2021-es vizsga kérelmet benyújtaniuk. Ha 2021-ben kíván vizsgázni, új pályázatot kell benyújtania. További információkért forduljon az IBLCE regionális telephelyéhez.

Ha egy 2022-es vizsga elhalasztását szeretné kérni, vegye fel a kapcsolatot az IBLCE-vel, amely Önt kiszolgálja.

*Rendkívüli körülményeknek minősülnek a COVID-19-hez kapcsolódó problémák, mint például a jelentkező és/vagy élettársa/házastársa munkahelyének elvesztése, a jelentkező vagy közvetlen családtagja COVID-19-cel kapcsolatos egészségügyi problémája, és/vagy a COVID-19 miatt közterületen való tartózkodással kapcsolatos aggályok. 
 
Az említett lehetőségekkel kapcsolatos további részletekért látogasson el az IBLCE COVID-19 weboldalára, amely a http://www.iblce.org címen érhető el, mivel az információkat és tájékoztatást ott tesszük közzé, amint azok rendelkezésre állnak. Ezek a lehetőségek kizárólag a 2021. évi vizsgákra jelentkezők esetén, a COVID-19 járvány miatt alkalmazhatók. 

4. Mikor tudom ütemezni a vizsga időpontomat?  

Megkapja a vizsga engedélyét tartalmazó e-mailt az IBLCE-től annak az időtartamnak megfelelően, amelyre elfogadták az IBCLC vizsgálatra. Ez az e-mail részletes információkat nyújt Önnek arról, hogy meg kell ütemeznie a találkozót. Kérjük, ne próbálja meg ütemezni a vizsga időpontját, mielőtt megkapja ezt a közleményt.

Az IBLCE júliusban megkezdi a vizsgaengedély e-mailjeinek elküldését a 2021. szeptemberi IBCLC vizsgára. 

Ha kérdése van, forduljon az IBLCE regionális telephelyéhez.

5. Mi történik, ha én vagy egy családtagom a COVID-19-et kevéssel a vizsga időpontja előtt elkapjuk, és nem tudom a vizsgát letenni? 

Az IBLCE a rendkívüli körülményekre vonatkozó irányelvet alkalmazza, amely lehetővé teszi, hogy Ön vagy családja egészségügyi problémái miatt halasztást kérjen, és pontosan meghatározza a COVID-19-hez kapcsolódó egészségügyi problémákat. 

Az irányelv előírja az ezt igazoló dokumentumok benyújtását. Kérjük, olvassa el a saját nyelvi oldalán található Vizsgatájékoztatót vagy az Újraminősítési útmutatót, illetve kérdéseivel forduljon az IBLCE irodájához.  

6. Azon dolgozom, hogy az IBCLC-k jogosultsági követelményei klinikai gyakorlati óraszámra vonatkozó feltételeinek megfeleljek. Van erre most távolról is lehetőségem? 

Mostantól 2021. szeptember 30-ig a klinikai gyakorlat óraszámait távolról is teljesítheti. Kérjük, olvassa el az IBLCE egészségügyi távszolgáltatásról szóló szakvéleményét, valamint a Módosított ideiglenes iránymutatás a technika alkalmazásáról az 1., 2. és 3. útvonal szerinti klinikai gyakorlatra vonatkozó előírásának való megfeleléshez című dokumentumot (kiadás dátuma: 2020. október 6.) a saját nyelve oldalán. Továbbá, ha az IBCLC-k jogosultsági követelményeit a 3. útvonal szerint kívánja teljesíteni, tekintse meg a 3. útvonal terv útmutatót.  

7. Az IBLCE meghosszabbítja a CERP pontokkal történő újraminősítés határidejét? 

Ez a határidő továbbra is 2021. szeptember 30. A jelölteknek nyújtott szolgáltatásként az IBLCE honlapján található egy rész, amely a CERP-pontokkal kapcsolatos online lehetőségekről nyújt tájékoztatást számos nyelven és különböző témakörökben, beleértve az etikai témával kapcsolatos lehetőségeket is.  

További online lehetőségekért a nemzetközi vagy nemzeti szakmai szervezethez fordulhat. 

Az IBLCE rendkívüli körülményekről szóló irányelvét kifejezetten a COVID-19-re való tekintettel bővítettük ki. Ha Önt vagy egy közvetlen családtagját a COVID-19 egészségügyi szempontból érinti, vagy Ön illetve élet-/házastársa a COVID-19 miatt munkanélkülivé válik, a rendkívüli körülményekre vonatkozó irányelv alkalmazható Önre. Ehhez mindössze arra van szükség, hogy igényelje, és a 15 L-CERP igazolásával együtt alátámasztó dokumentumokat nyújtson be. További információkért olvassa el az IBLCE® CERP-ekkel való újraminősítési időszak kiterjesztési kérelmével kapcsolatos szabályzatát. 

8. Van néhány klinikai kérdésem a COVID-19-re vonatkozóan. Meg tudnák válaszolni? 

A példa nélküli helyzet miatt az IBLCE rövid idő alatt a közösségi médián keresztül közzétette az Egészségügyi Világszervezet COVID-19 útmutatóját, egész pontosan akkor, amikor a WHO először nyilvánította a COVID-19-et világjárványnak. 

Az IBLCE minősítő testületként általában nem nyújt útmutatást klinikai kérdésekben. Ha kérdése van a COVID-19-re vonatkozóan, javasoljuk, hogy az IBCLC gyakorlati útmutató dokumentumaiban leírtak szerint keressen bizonyítékokon alapuló tájékoztatást. 

Egy szakmai szervezethez is fordulhat. 

9.  Idén kell vizsgával újraminősíttetnem magam; szerezhetek újraminősítést CERP pontokkal? 

Ha az idei évben kell vizsgával újraminősíttetnie magát, akkor az újraminősítést vizsgázással kell teljesítenie, ÉS számos lehetőség áll rendelkezésére a vizsgázással, illetve a vizsgaidőpont visszavonásával vagy törlésével kapcsolatban.  

Ez az Ön döntése, és Önnek kell az adott körülmények között a legjobb döntést meghoznia. 

A vizsgát élő, távoli vizsgafelügyelettel az otthonában is leteheti, amennyiben megfelel a műszaki és a környezeti feltételeknek, vagy egy vizsgaközpontban, ha angol nyelven vizsgázik. Jelenleg az IBLCE vizsgaszervezője csak angol nyelven biztosítja az LRP lehetőségét. 

Azok, akik a vizsgát az angoltól eltérő nyelven veszik le, a vizsgát egy vizsgaközpontban tehetik le. 

Ha dokumentált rendkívüli körülmények miatt, beleértve a COVID-19-re vonatkozókat is, nem tudja a vizsgát letenni, akkor kérheti a befizetett vizsgadíjak átütemezését egy 2022. évi vizsgára, továbbá a minősítésének egy évvel történő meghosszabbítását. Emlékeztetjük, hogy a rendkívüli körülményekről szóló irányelv előírja 15 L-CERP benyújtását a kérelem időpontjában. Ha Ön online lehetőségeket keres CERP-ek gyűjtésére, az IBLCE rendelkezik CERP szolgáltatói online programok listájával amelyek a honlapján találhatók meg.  

10. Mit tett az IBLCE a COVID-19 miatt azért, hogy megfeleljen az IBCLC, a jelentkezők és a közvélemény igényeinek? 

 • A COVID-19 járvánnyal kapcsolatban az IBLCE közösségi médián keresztül megosztotta az Egészségügyi Világszervezet iránymutatását a szakemberekkel és családjaikkal. Az IBLCE – bár ez általában nem egy minősítő testület feladata – globális tájékoztatást is nyújtott az élelmezésbiztonsági problémák kezelésére, így a családok által megkeresett IBCLC-k szükség esetén azonnal hozzáférhetnek az információs forrásokhoz. 
 • Tekintettel a COVID-19 járvány folyamatos hatására, az IBLCE jóváhagyta az LRP alkalmazását 2021-ben az IBCLC vizsgálati adminisztrációk számára. Az LRP 2022-es és későbbi alkalmával történő IBCLC-vizsgálatokra történő felhasználása további felülvizsgálat tárgyát képezi.

Vizsgaközponttal kapcsolatos GYIK

1.     Hogyan tudom a vizsgajelentkezésemet beütemezni?

Az IBLCE elküldi Önnek a vizsgázásra feljogosító e-mailt, amelyben részletes információkat talál az ütemezés folyamatáról, többek között a Prometric weboldalára mutató hivatkozást, ahol online foglalhatja le a vizsgaidőpontot. Egyes jelöltek esetében az ütemezést telefonon kell elvégezni, ezért kérjük, a konkrét utasításokért olvassa el a vizsgázásra feljogosító e-mailt.

A vizsga ütemezése előtt olvassa el az IBLCE COVID-19-cel kapcsolatos vizsgaközleményét, és ha kérdése van, forduljon a lakóhelyéhez tartozó IBLCE irodához.

A foglalás időpontjában szüksége lesz a jogosultsági számára (melyet a jogosultsággal kapcsolatos e-mail tartalmaz).

2.     Felhívhatom a Prometricet, hogy beütemezzem a jelentkezésemet egy vizsgaközpontban?

Ha a vizsgálati engedély e-mailje azt jelzi, hogy online ütemezheti találkozóját a Prometric webhelyén keresztül, akkor határozottan javasoljuk, hogy tegye meg, mivel a Prometric meghosszabbította az ügyfélszolgálati telefonhívások várakozási idejét.

Egyes jelöltek esetében az ütemezést telefonon kell elvégezni, ezért kérjük, olvassa el a vizsgázásra feljogosító e-mailben kapott konkrét utasításokat.

3.     Problémába ütközök, amikor az időpontot egy vizsgaközpontban be szeretném ütemezni, mivel úgy tűnik, hogy az én térségemben nincs szabad hely. Melyek a következő lépések?

A COVID-19, a társadalmi elhatárolódási intézkedések és a tesztközpontok bezárása miatt kérjük, vegye figyelembe, hogy eleinte néhány kihívást jelenthet a találkozó ütemezése. Kérjük, vegye figyelembe, hogy a vizsgaszervező rendszeresen megnyit helyszíneket és/vagy időpontokat, és az IBCLC minősítési program kiemelt fontosságú, ezért minden nyitott vizsgaközpont a rendelkezésére fog állni. Javasoljuk, hogy próbálkozzon tovább a vizsgaidőpont lefoglalásával.

4.     Milyen intézkedéseket hajtanak végre a COVID-19-hez kapcsolódóan a vizsgálóközpontokban, illetve mit kell tudnom, amikor felkeresem a központot?

A Prometric a COVID-19 miatt különféle intézkedéseket foganatosít a vizsgaközpontokban. Ezek az intézkedések az USA Betegségkezelési és megelőzési központjai és az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlásain alapszanak, és az adott időpontban érvényes helyi előírások alapján aktualizálva vannak. Az alábbiakban áttekintést adunk ezekről, és javasoljuk, hogy a frissítésekért gyakran látogasson el a Prometric weboldalára még a vizsga dátumát megelőző napokban is.

 • A jelölteknek a vizsgaközpontban végig arcmaszkot vagy arcot eltakaró kendőt/sálat kell viselniük, valamint meg kell, hogy feleljenek a vizsga időpontjában érvényben lévő egyéb szövetségi vagy helyi előírásoknak.
  • Felhívjuk figyelmét: előfordulhat, hogy a biztonsági bejelentkezés részeként rövid időre le kell engednie / el kell távolítania a maszkot egy fénykép elkészítéséhez.
 • A társadalmi távolságtartás a biztonsági eljárások és a vizsgázók ültetése során is megvalósul.
  • Bejelentkezéskor keresse meg a földön az „Álljon itt” vagy „X” feliratot. Ezek megmutatják, hol állhat biztonságos távolságra a tesztközpont munkatársaitól és más tesztelõktõl a biztonsági eljárások teljesítése érdekében.
 • A vizsgaalkalmak között minden felületet és anyagot (pl. íróasztal, tollak stb.) rendszeresen megtisztítanak, és a jegyzettáblák helyett jegyzetfüzetet biztosítanak.

FONTOS MEGJEGYZÉS: A vizsgaközpontba való belépéssel a jelöltek vállalják, hogy arcmaszkot vagy arcot eltakaró kendőt/sálat viselnek, és az ajtóra kifüggesztett lapon az alábbiak vállalásáról tesznek nyilatkozatot:

 • Az elmúlt 14 napban nem diagnosztizáltak náluk COVID-19-et;
 • Az elmúlt 14 napban nem kerültek kontaktusba a COVID-19-cel diagnosztizált személlyel;*
 • Nem tapasztalnak influenza- vagy megfázásszerű tüneteket;
 • Az elmúlt 14 nap során nem tértek vissza egy súlyosan fertőzött területen tett utazásról.**

*Kivételt képeznek azok az orvosok és egészségügyi szakemberek, akik a betegeik ellátása során egyéni védőfelszerelés használatával biztonsági és megelőző intézkedéseket tettek.

** Az erősen fertőzött területekre utazási korlátozások/karanténkövetelmények vonatkoznak, amelyeket jellemzően helyi szinten rendeletekkel, irányelvekkel vagy útmutatásokkal határoznak meg. Kérjük, tájékozódjon a vizsgahelyszínen a korlátozott utazásra vonatkozó helyi előírásokról.

Felhívjuk a figyelmét, hogy a Prometric szükség szerint frissíti ezeket a tanúsítványokat és a fenti információkat, ezért kérjük, a vizsga napjáig rendszeresen tekintse át a Prometric weboldalát és társadalmi távolságtartásra vonatkozó intézkedéseket. Megtekintheti az Egészségügyi Világszervezet által a nemzetközi utazásról a COVID-19-cel kapcsolatban közzétett információkat is.

Ha bármilyen kérdése van a folyamattal és/vagy a követelményeknek való megfelelésével kapcsolatban, kérjük, forduljon a lakóhelyéhez tartozó IBLCE irodához.

5.     Dönthetek úgy, hogy a vizsgát a vizsgaközpont felkeresése helyett Live Remote Proctoring segítségével fogom letenni?

Ha a vizsgát angol nyelven teszi le, és a számítógépe megfelel a rendszerkövetelményeknek, valamint a munkaterülete megfelel a környezeti kritériumoknak, akkor Ön a vizsgázáshoz választhatja az LRP-t. Tekintse meg az IBLCE vizsgalehetőségeiről szóló tájékoztatóját itt.

További információk találhatók az IBCLC vizsga Live Remote Proctoring igénybevételével történő elvégzéséről angol nyelven itt.

6. A vizsgán szoptatási szünetet engedélyeztek a részemre. Erre továbbra is van lehetőség egy vizsgaközpontban?

Igen, a vizsgát továbbra is leteheti egy vizsgálóközpontban az engedélyezett szoptatási szünettel együtt. Az IBLCE szorosan együttműködik a vizsgaszervezővel, hogy nyugodt helyet biztosítson Önnek a szoptatáshoz vagy fejéshez. A nyugodt helyszín lehet egy zárt helyiség vagy egy mobil létesítmény. A vizsgaszervező és az IBLCE együttműködik Önnel abban, hogy megkeressék az otthonához legközelebb eső olyan vizsgaközpontot, ahol szoptatásra van lehetőség. További információ a vizsgázásra feljogosító e-mailben található.

7. Mi történik, ha vizsgát ütemezek be egy olyan vizsgaközpontban, amely a COVID-19 miatt zárva tart? Kell átütemezési díjat fizetnem?

Ha a vizsgázást a vizsgahelyszín bezárása vagy állami korlátozások érintik, e-mailben értesítjük Önt, hogy az időpont törölve lett, és tájékoztatást kap arról, hogyan kell a vizsgát átütemezni egy későbbi időpontra. Nem kell átütemezési díjat fizetnie.

← Vissza a COVID-19 erőforrásközponthoz
← Vissza a Live Remote Proctoring (LRP) információkhoz
← Vissza a Tesztközpont információihoz